29 kwietnia 2014

Zupa Chrzanowa


Zupa Chrzanowa

1 do 1 1/2 l bulionu z  warzyw
1 szklanki śmietanki kremówki
2 łyżki. masła
3 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
1 mała cebula, drobno posiekana
1 por tylko białaczęść pokrojona w plasterki
2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1/2  korzenia selera, drobno posiekanego
2 - 3 łyżki. drobno startego świeżego chrzanu
1  łyżeczka. majeranku
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku

Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dusić na maśle 10 minut.
Zalać bulionem,dodać chrzan wymieszany ze śmietaną. Doprawić. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować na gładki krem. Podawać z rzeżuchą :)
Lekka Wielkanoc



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)